Voetballen in de kou. Waarmee moet je rekening houden.
Als je gaat voetballen in de koude, dan is het van belang dat je je goed aankleedt. Bescherm die lichaamsdelen die met de buitenlucht in aanraking komen extra tegen afkoeling en bevriezing. Zorg er tevens echter ervoor dat je niet te veel kleren aan hebt.
Aan welke voorwaarden moet een goede sport kleding voldoen?
De thermo onderkleding moet de vrijgekomen transpiratiedamp snel afvoeren naar de volgende kleding laag. Je bovenkleding mag geen vocht opnemen en dient ervoor te zorgen dat wind, regen, koude niet van buiten naar binnen kunnen. De transpiratiedamp moet wel naar buiten toe afgevoerd kunnen worden. Van binnen blijf je dan droog. Vaak maken spelers de fout dat ze teveel kleding aandoen, waardoor ze in hun zweet ‘drijven’. In dat geval begin je namelijk overmatig te zweten en als dat zweet door de kleding heen komt, zal het lichaam door de verdamping van dit zweet sneller afkoelen.
Het hoeft hiervoor helemaal niet zo koud te zijn! Zo kunnen onderkoelingsverschijnselen al optreden bij temperaturen van 15° Celsius en lager. Het risico wordt namelijk niet alleen bepaald door de temperatuur, maar door de combinatie met windsnelheid, regen en koude. Regen vergroot de kans op het ontstaan van onderkoelingsverschijnselen, doordat dit het isolerend vermogen van veel soorten sport kleding negatief beïnvloedt. Zorg er dus steeds voor dat je een regenjas altijd bij je hebt.
Draag bijvoorbeeld ook een muts om afkoeling van het hoofd te voorkomen, aangezien ons lichaam de meeste warmte afgeeft bij het hoofd. Vooral bij jongeren tot 13 jaar is de schedel een stuk dunner dan bij volwassenen. Smeer de lippen eventueel in met vaseline. Bescherm de vingers door het dragen vanthermische handschoenen of wanten.