Hervatting competities amateurvoetbal en jeugd

Er valt EINDELIJK wat positief nieuws te vertellen. Vanaf februari kunnen onze competities weer worden opgestart.De eerder geplande competitiehervatting begin januari zal in deze moeilijke tijden moeten wijken voor een nieuwe oplossing. Onderstaande inhoud is uiteraard onderhevig aan de maatregelen van diverse overheden i.f.v. de coronacrisis.

AFWERKEN HEENRONDE MET STIJGERS EN DALERS

Na overleg met diverse stakeholders en afweging van verschillende elementen (juridisch, sporttechnisch, organisatorisch, gezondheid,…) nam het Bestuur van Voetbal Vlaanderen in zitting van zaterdag 05-12-2020 de beslissing om voor alle reeksen met stijgen en dalen, enkel de heenronde af te werken. Op basis van dit eindklassement – wanneer alle ploegen eenmaal tegen elkaar gespeeld hebben – worden kampioenen, stijgers en dalers aangeduid. We bevestigen dat ook in dit scenario de eindrondes niet gespeeld zullen worden. Dit werd bevestigd door de crisiscel van de KBVB die alle geledingen van het voetbal vertegenwoordigt (KBVB, Voetbal Vlaanderen, ACFF en Pro League) op heden.

CONCRETE INFORMATIE REEKSEN MET STIJGEN EN DALEN

Eerste elftallen provinciaal voetbal en hogere afdelingen (2e en 3e afdeling)
Competitiestart in het weekend van 14-02-2021. De competitie (= enkel de heenronde) eindigt normaliter in het weekend van 02-05-2021. De eerder individueel uitgestelde wedstrijden dienen ingehaald te worden in de maand februari (3, 7, 10, 17 en 24 februari), voor zover toegelaten en mogelijk.

Recreatief veldvoetbal (eerste elftallen met stijgen en dalen)
Het recreatief veldvoetbal start eveneens in het weekend van 14-02-2021. Bij de reeksen met stijgen en dalen wordt enkel de heenronde afgewerkt. Er wordt nadien nog een bekercompetitie of ander alternatief aan de clubs aangeboden om extra wedstrijden te voorzien.

Provinciaal en interprovinciaal futsal (eerste elftallen)
Gezien de kalender grotendeels afhankelijk is van de beschikbaarheid van de sporthallen wordt een beperkte competitie aangeboden waarbij elk team tegen elke tegenstrever zal uitkomen. Hierover wordt zo snel als mogelijk gecommuniceerd.

Minivoetbal
Gezien de specifieke situatie van het minivoetbal met kleinere reeksen wordt nog onderzocht of zij de hele competitie kunnen afwerken, dan wel slechts de heenronde spelen. Hierover wordt zo snel als mogelijk gecommuniceerd en een kalender opgemaakt.

CONCRETE INFORMATE REEKSEN ZONDER STIJGEN EN DALEN

Jeugdvoetbal
Het jeugdvoetbal in alle leeftijdscategorieën, zowel IP, P als Gew, hervat in het weekend van 06-02-2021 en eindigt op 29-05-2021. Om de verplaatsingen tot een minimum te beperken wordt er zoveel mogelijk in reeksen van 6 gespeeld en werden de niveaucodes toegepast voor enerzijds teams 1 en 2, en anderzijds teams 2 en 3. In de reeksen van 6 zal men 3 x tegen elkaar spelen. In uitzonderlijke gevallen zullen er nog reeksen van 7 of 8 zijn waar men 2 x tegen elkaar speelt.

Reserven, veteranen, recreanten, G-voetbal,…
Voor deze categorieën zal een aangepaste kalender aangeboden worden. Start is eveneens voorzien in het weekend van 14-02-2021.

Een breed gamma aan aspecten werd meegenomen in het debat dat tot deze beslissing leidde. Door contact met diverse stakeholders, via officiële en andere kanalen, verwachten én verhopen we een breed draagvlak voor deze competitiehervatting.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN DEZE BESLISSING?

  • Organisatorisch: een overvolle agenda van 30 speeldagen zorgt in het huidige kader voor heel wat extra druk op onze clubs. Extra veel bijkomende midweekwedstrijden, meerdere speeldagen op feestdagen en nogmaals een verlenging van de competitie zou een te zware last op de cluborganisatie en vrijwilligers leggen.
  • Sportief: elk team 1 x tegen elkaar laten spelen lijkt een eerlijkere competitie dan bv. 75% van de competitiewedstrijden te laten spelen.
  • Examens: de competitie tijdig beëindigen brengt onze studenten in de blok- en examenperiode niet in moeilijkheden.
  • Medisch: Nu nog een volledige kalender beëindigen zou de fysieke belasting op onze spelers enorm verhogen met heel wat blessureleed tot gevolg.
  • Uiteraard zijn er ook nog financiële en juridische redenen

Door deze haalbare en toch sportieve nieuwe kalender biedt Voetbal Vlaanderen de clubs ook de mogelijkheid om nog andere activiteiten en events te organiseren.

We zijn ervan overtuigd dat deze beslissing voor nieuw mentaal en sportief perspectief zorgt. Daarnaast biedt het zuurstof aan onze spelers / speelsters, trainers, vrijwilligers, scheidsrechters, ouders. Ook onze club kan op deze manier het onvergetelijke coronavoetbalseizoen hopelijk positief afsluiten.

Mogen wij jullie vragen inmiddels alle noodzakelijke gezondheidsregels toe te passen.

Hou het gezond.

Other Articles

Club
Club
X